Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rekende het onlangs nog uit: er kwamen de afgelopen jaren 68 procent meer ouderen om door een fietsongeval. En ook blijvende invaliditeit door ernstig hersenletsel komt nog te vaak voor.
Dat moet echt verbeteren volgens intensivisten Marcel Ariës en Ruud Segers van het Maastricht UMC+. Samen met ex-profwielrenner Bram Tankink strijden zij ervoor om de fietshelm gemeengoed te laten worden. “Het bespaart zo veel leed en het is zo simpel.”
In het Maastricht UMC+ zien Ariës en Segers het nog regelmatig op de Spoedeisende Hulp (SEH). Ernstig hersenletsel na een valpartij met de fiets. “En niet alleen met hoge snelheden”, zegt Ariës. “Ook gewone stadsfietsers zijn het kind van de rekening.” Jaarlijks zien we zo’n 35 patiënten met ernstig schedel-hersenletsel op onze Maastrichtse Intensive Care, waarvan momenteel een kwart veroorzaakt wordt door een val met de fiets. Een deel van de patiënten komt te overlijden. Overleef je zo’n val op je hoofd, dan is de kans echter groot dat je de rest van je leven geïnvalideerd raakt.
“Patiënten worden zorgafhankelijk en kunnen vaak niet meer zelfstandig terugkeren in de maatschappij”, zegt Ariës. “Er is een risico op verlamming en verlies van cognitieve vaardigheden. Revalidatie voor ernstig hersenletsel is bijzonder intensief voor zowel de patiënt als voor de familie.”
Lees hier het volledige artikel.