Minstens vijftigduizend kwetsbare ouderen verblijven jaarlijks enkele weken op een revalidatie-afdeling van een verpleeghuis, bijvoorbeeld na een gebroken heup of een herseninfarct. Maar sinds vorig jaar zijn de regels veranderd: mensen kunnen alleen naar zo’n afdeling na een verblijf in het ziekenhuis.
Geen operatie
Naar schatting hebben vijfduizend ouderen slecht toegang tot goede revalidatiezorg. Sinds januari 2013 valt de Geriatrische Revalidatie Zorg onder de Zorgverzekeringswet. Daarin is opgenomen dat mensen alleen recht hebben op deze zorg aansluitend op een ziekenhuisopname.
Dat klinkt logisch: iemand revalideert na een gebroken heup omdat daar een operatie en een ziekenhuisopname aan te pas zijn gekomen. Dat is de gedachte. Toch is dit niet altijd zo. Er zijn bijvoorbeeld ook breuken die geen operatie nodig hebben.
Lichte gevallen
De revalidatie-afdeling van zorgorganisatie Aafje in Rotterdam ligt naast het ziekenhuis. Zij hadden de afspraak dat dat soort gevallen direct door konden naar de revalidatie, zonder ziekenhuisopname. Maar dat is sinds de nieuwe regel niet meer mogelijk.
De nieuwe regel moet voorkomen dat te lichte gevallen op de relatief zware revalidatie zorg drukken. “Maar wij zien geen andere patiëntenstromen bij ons op de afdeling”, zegt Marco van Duuren van Aafje. “De ziekenhuisopname is gewoon een vertragende tussenstop.”
Lees hier het volledige artikel.