Oogdruppels met atropine kunnen ernstige bijziendheid voorkomen, maar hebben ook bijwerkingen. Daarom is het belangrijk om niet meer te geven dan strikt noodzakelijk. Onderzoekers van het Erasmus MC starten een landelijk onderzoek naar de juiste dosering bij kinderen.
Steeds meer kinderen in Nederland raken bijziend, waarschijnlijk door lezen, veel kijken op schermpjes en weinig buitenspelen. Kinderen met bijziendheid, ofwel myopie hebben een bril of lenzen nodig om veraf scherp te kunnen zien. In Nederland komen er naar schatting jaarlijks ruim 12.000 kinderen met hoge myopie bij, die hier op volwassen leeftijd ernstige problemen van kunnen ondervinden.
In de nieuwe Myopie Atropine Dosis (MAD)-studie krijgen kinderen met progressieve bijziendheid (meer dan -0,5 dioptrieën per jaar) atropine-oogdruppels. Atropine als oogdruppel zorgt voor een wijde pupil en tijdelijk verlies van het vermogen om scherp te stellen. ‘Eerder is ontdekt dat atropine bij dagelijks gebruik de lengtegroei van het oog remt. Het idee is dat dat het risico op ernstige bijziendheid verkleint’, vertelt orthoptist Jan Roelof Polling van het Erasmus MC.
Lees hier het volledige artikel.