Al jaren gebruiken plastische chirurgen weefsel uit de onderbuik van de patiënte om een borstreconstructie uit te voeren. De schade aan de buikspieren is beperkt, maar toch voldoende om ervan last te ondervinden na de operatie.
Een nieuwe, robotgeassisteerde techniek beperkt die schade tot een absoluut minimum, met een vlotter herstel tot gevolg.
Europese primeur
Aanvankelijk werd een deel van de rechte buikspier opgeofferd om het weefsel met bloedvaten te kunnen verplaatsen, later werden de bloedvaten uit de spier gehaald via een incisie van 15 centimeter in de spierzak die de spier omhult, wat de activiteit van de spier wat belemmerde. Sinds een paar jaar hanteerden plastisch chirurgen in UZ Leuven een nieuwere techniek, waarbij slechts twee kleine incisies gemaakt moeten worden, maar recent onderzoek toont aan dat één enkele incisie ter hoogte van de navel volstaat.
In de Verenigde Staten werd al robotchirurgie ingezet om deze werkwijze te kunnen hanteren, met succes, en sinds kort kan het ook in het UZ Leuven op deze manier. Een Europese primeur.
Lees hier het volledige artikel.