‘Dokter, ik heb zo’n last van mijn DNA’

Genetica krijgt een steeds prominentere plek in de medische zorg en de maatschappij. We weten steeds beter wat de genetische oorzaken zijn van erfelijke aandoeningen. Maar wat kunnen patiënten vervolgens met de kennis over afwijkingen in hun DNA?

Er is behalve het antwoord op de zoektocht naar een oorzaak vooral behoefte aan een snelle behandeling voor erfelijke ziekten. Met het aanvaarden van de leerstoel klinische genetica wil hoogleraar Mieke van Haelst hier een bijdrage aan leveren.

Vroeger werden veel ziektes toegeschreven aan ouderdom of domweg pech, maar steeds vaker wordt door genetisch onderzoek ontdekt dat de oorzaak van het ontstaan van de ziekte in onze genen ligt. ADHD, autisme, borstkanker, plotse hartdood, dementie, alles lijkt, of is erfelijk.

Van Haelst vergelijkt: “Muzikale composities worden vaak als metafoor gebruikt voor het menselijk genoom. De combinatie van muzieknoten kunnen met genetische scripts worden vergeleken. De één kan de noten lezen en omzetten in een melodietje. Voor de ander is het een mysterieus concept van bolletjes op horizontale lijnen. Af en toe kan er een ‘onschuldige noot’ tussen zitten, die door de luisteraar niet opgemerkt wordt. Maar binnen een orkest kan dit het samenspel met andere instrumenten verstoren. De interactie tussen verschillende instrumenten kan worden vergeleken met het ingewikkelde samenspel van genen, eiwitten en alle daaruit volgende processen die onze gezondheid beïnvloeden en ziektes veroorzaken.”

Lees hier het volledige artikel.