Documentaire ECT behandeling in Rijnstate maandag 2 feb.

Op maandag 2 februari aanstaande om 20.25 uur zendt de NCRV de documentaire ‘0,8 Ampère Geluk’ uit op NPO2. In deze film volgt regisseur Saskia Gubbels patiënten die in Rijnstate behandeld werden met Elektroconvulsietherapie (ECT). Bij deze behandeling wordt onder narcose door middel van een kortdurende stroom een epileptische aanval opgewekt.

De patiënten in ‘0,8 Ampère Geluk’ hebben te kampen met een ernstige depressie of psychose. Hun leven en dat van hun naasten wordt beheerst door deze ernstige ziektes. De ECT behandeling is voor deze patiënten een poging om hun depressie of psychose te doorbreken.

Reguliere behandeling
Rondom de behandeling met ECT bestaan nog sommige vooroordelen. Dat heeft te maken met de onbekendheid over deze behandeling en de beeldvorming over de toepassing van deze behandeling in het verleden. ECT is echter al jarenlang een reguliere behandelmethode en voor sommige patiënten met een (zware) depressie de beste oplossing als de ziekte levensbedreigend is en/of medicijnen niet voldoende helpen. De behandeling vindt plaats op de operatiekamer onder narcose. Hoe ECT werkt is niet precies bekend, maar onderzoek heeft uitgewezen dat bepaalde verbindingen in de hersenen weer herstellen door de behandeling, die daarmee een veilige en effectieve behandeling voor ernstige depressies en psychose is.

Bijwerkingen
Een van de belangrijkste bijwerkingen van ECT is het optreden van geheugenverlies. Meestal is dit tijdelijk. Het vermogen om nieuwe informatie op te nemen is dan verminderd, maar herstelt binnen een paar uur of binnen een paar dagen of weken na de behandeling. Het vermogen om eerder opgeslagen informatie, zoals herinneringen van vroeger, terug te halen, kan ook verminderd zijn. Het herstel hiervan kan weken of maanden duren en soms nog langer.

Lees hier het volledige artikel.