Wist je dat je maag wel drie liter voeding en vocht kan bevatten? Maar dit onmisbare en zeer efficiënte orgaan is ook best kwetsbaar. Maag-, darm- en leverarts Marten Otten over je spijsvertering én de meest voorkomende maagaandoeningen.
Zeg je maag, dan zeg je maagzweer. Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd dit ook wel de managersziekte genoemd, vertelt MDL-arts Marten Otten, omdat de klachten vooral met stress in verband werden gebracht. Inmiddels weten we dat de oorzaak een bacterie is. Otten: “De kennis was vroeger zo beperkt dat mensen vóór de ontwikkeling van maagzuurremmers in de jaren zeventig moesten terugvallen op een langdurige kuur met melk of papproducten. Werden de maagklachten ernstiger, dan waren soms zelfs zware operaties nodig. Let wel: om de klachten te behandelen. Van genezing was nog geen sprake.”
Het waren de Australiërs Robin Warren en Barry Marshall die de bijzondere vondst deden. In 1982 ontdekte patholoog Warren bij de helft van zijn patiënten kleine spiraalvormige bacteriën in het slijmvlies van de maag: de zogeheten Helicobacter pylori. Met arts Marshall zocht hij verder. Ze kwamen erachter dat deze bacterie bij alle patiënten een maagontsteking veroorzaakt, maar bij sommigen ook een maagzweer of een zweer in de twaalfvingerige darm. Hierdoor was ineens duidelijk dat maagzweren worden veroorzaakt door een infectie in de maagwand. Warren en Marshall kregen in 2005, bijna twintig jaar later, voor deze vondst de Nobelprijs voor Fysiologie en Natuurkunde.
Lees hier het volledige artikel.