Sinds dinsdag zijn mondkapjes verplicht in openbare ruimten. Daar ging een maandenlange discussie aan vooraf. In dit debat is ook een aantal misverstanden ontstaan. Zo zit het met mondkapjes en zuurstof, schijnveiligheid en het verband tussen mondmaskers en infecties.
Mondkapjes zorgen niet voor een tekort aan zuurstof
Een blog waarin staat dat mondkapjes voor een zuurstoftekort zorgen en zo de hersenen beschadigen, is op Facebook ruim 3.700 keer gedeeld. De bewering klopt echter niet. Károly Illy, kinderarts bij het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht, legde eerder al aan NU.nl uit dat mondkapjes de zuurstofopname niet belemmeren.
Dit komt doordat mondkapjes van luchtdoorlatend materiaal zijn gemaakt. Ze laten zuurstofmoleculen dus door. Ook sluiten de meeste mondkapjes niet perfect aan, waardoor er lucht vanaf de zijkanten in- en uitstroomt.
Een mondkapje kan wel benauwd aanvoelen. Hans in ’t Veen, longarts bij Franciscus Gasthuis & Vlietland, legde eerder aan persbureau AFP uit dat mensen daardoor mogelijk verkeerd gaan ademen en kunnen gaan hyperventileren. “Maar dit veroorzaakt geen zuurstoftekort en is op zich niet gevaarlijk.”
Lees hier het volledige artikel.