Eerst ‘slechts’ een wondje, dan een opgezwollen en pijnlijk been.
Na een paar insectenbeten het vliegtuig instappen terug naar Nederland, en dan hier aankomen met een vuurrood, opgezwollen been waar je nauwelijks op kunt lopen: de bacteriële infectie wondroos kan vrij plotseling optreden en kan erg pijnlijk zijn. Wat is wondroos precies, en wanneer loop je risico dat te krijgen?
Dermatoloog David Njoo vertelt: ,,De zwelling kan soms weken of maanden aanhouden.’’
Onze huid is gemaakt om indringers zoals bacteriën tegen te houden. De bacteriële infectie wondroos, ook bekend als erysipelas, kan alleen optreden als de huidbarrière al is doorbroken. ,,Bacteriën kunnen bijvoorbeeld binnendringen via een wondje of een opening in de huid die ontstaan is door een huidziekte, zoals eczeemplekken die zijn opengekrabd’’, zegt David Njoo, dermatoloog bij zijn gelijknamige kliniek en hoofdredacteur van Huidarts.com, een informatieplatform over huidaandoeningen.
Bij wondroos raakt niet zozeer de huid zelf ontstoken, maar wel de lymfevaatjes in de onderste huidlaag, de lederhuid. ,,In die huidlaag lopen bloedvaten die zuurstof en voedingsstoffen aanleveren naar de cellen. De lymfevaatjes zorgen er bovendien voor dat de vochtbalans op het juiste peil blijft en voeren overtollig vocht uit de cellen af.’’ Bij wondroos raken de lymfevaatjes ontstoken door een binnengedrongen bacterie, waardoor de vochtafvoer niet meer optimaal kan functioneren. De ophoping van vocht zorgt voor de karakteristieke zwelling.
Lees hier het volledige artikel.