Waarom internist Quirijn de Mast onderzoek deed in Afrika? Hij bestudeerde het effect van zowel plattelandsvoeding als stedelijk eten – dat lijkt op dat van ons – op darmen en afweersysteem van gezonde Tanzanianen. ‘Het plattelandseten helpt om welvaartsziekten te voorkomen.’
Halverwege de berg Kilimanjaro in Tanzania, op 2500 meter boven de zeespiegel, hebben onderzoekers een klein pop-up-restaurant opgezet, dat tijdens het regenseizoen bijna wegspoelde. Hier lopen gezonde jonge Afrikaanse mannen drie keer per dag binnen voor een maaltijd. Op het menu: gerechten met veel vet, vlees en calorieën. Dit alles rijkelijk voorzien van ongelimiteerd ketchup en mayonaise.
Deze mannen doen mee aan een onderzoek onder leiding van internist Quirijn de Mast. In Tanzania bestudeert hij de werking van het afweersysteem in gezonde mensen. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol. Quirijn vergelijkt het dieet van Tanzanianen die leven op het platteland, met Tanzanianen die in de grote steden wonen. Voor de studie in het pop-up-restaurant krijgen mannen die gewoonlijk traditionele Tanzaniaanse voeding eten, tijdelijk een ‘Westers’ dieet met veel bewerkte producten, suiker en vet. Omgekeerd krijgen mannen die in de stad wonen tijdelijk een traditioneel Tanzaniaans dieet. De onderzoekers meten de effecten van de beide diëten op het lichaam.
Lees hier het volledige artikel.