Burn-out is zo gewoon geworden dat we het al bijna in ons mond nemen zodra iemand flink moe is. Psycholoog Thijs Launspach geeft in zijn boek ‘Fokking druk’ een haarscherpe schets van onze samenleving en legt uit waarom mensen met een burn-out echt geen aanstellers zijn.
Is burn-out een maatschappelijk fenomeen en welk aandeel heb je er zelf in?
Reden 1: Iedereen staat altijd onder spanning
Psycholoog Thijs Launspach: “Natuurlijk is de één gevoeliger voor stress dan de ander. Dat heeft te maken met genetische aanleg, je persoonlijkheid en of je wel in staat bent om goed voor jezelf te zorgen. Mensen kun je vergelijken met elastiekjes: ze komen in alle soorten en maten. Die grote dikke postelastieken kunnen meer hebben dan die dunne. Maar als je dikke elastieken maar vaak genoeg oprekt, breken ze. Ik ben ervan overtuigd dat we in een maatschappij leven waar al die elastiekjes – groot en klein – altijd behoorlijk onder spanning staan. Dat wil niet zeggen dat iedereen een burn-out oploopt, maar voortdurende stress doet een mens geen goed.”
Reden 2: We zijn allemaal multitaskers geworden
“Tegenwoordig moet je als leraar echter zoveel meer kunnen. Computers en laptops zijn niet meer weg te denken uit het klaslokaal. Docenten houden interactieve lessen op een smartboard en passen de nieuwste inzichten uit de pedagogiek toe. Huiswerk maken doen de leerlingen in een digitale leeromgeving.
Lees hier het volledige artikel.