Springlevend: voedingssupplementen.
In webshops tik je ze zo op de kop: supplementen tegen veroudering. Weggegooid geld? Wel zolang de werking niet bewezen is. Dit vindt redacteur Mariska van Sprundel van Nema Kennislink.
In principe heb ik niks tegen supplementen. Ik slik vitamine D in de wintermaanden, als de zon zich weinig laat zien, om een tekort te voorkomen. Ik neem ook vitamine B12, wat vereist is als je plantaardig eet. En ijzer, omdat mijn ijzerwaarde de neiging heeft snel te zakken. Dit alles slik ik op advies van een arts en diëtist. In het geval van (dreigende) tekorten zijn de voordelen van deze supplementen voor de gezondheid bewezen.
Maar supplementen tegen veroudering? Helpen die je aan meer gezonde levensjaren? Ze zijn te koop in menig webshop. Ik heb het over zogenaamde NAD+-boosters. ‘Bescherming tegen cellulaire veroudering’ staat er op het potje. Dertig capsules voor zestig euro.
Muizen leven langer
Wil je ingrijpen in de veroudering, dan is NAD+ een interessante kandidaat. Deze stof speelt een rol bij de cellulaire stofwisseling in alle weefsels van je lichaam. Je kan het zo gek niet bedenken of NAD+ is erbij betrokken. Hoe ouder muizen worden, hoe minder ze ervan hebben. Geef je bejaarde muizen echter een NAD+-booster, dan herstellen de NAD+-niveaus zich en gaan de door veroudering ontspoorde processen weer beter draaien. De suikerhuishouding in lever en alvleesklier verbetert, net als het immuunsysteem, de werking van het hart en de motoriek. En ja, de diertjes blijven ook langer leven.
Lees hier het volledige artikel.