Dit gebeurt er in je hersenen als je droomt

Tijdens het slapen rust je lichaam uit, maar je hersenen draaien overuren. Iedereen droomt in zijn slaap. Wat gebeurt er in je hersenen als je droomt?

De slaapcyclus bestaat uit vier fases: de inslaapfase, lichte slaap, diepe slaap en de remslaap, legt neuroloog-somnoloog Gert Jan Lammers uit. Hij is hoogleraar slaapgeneeskunde aan het LUMC en medisch hoofd van de Slaap-Waakcentra van SEIN.

“Vooral tijdens de remslaap droom je. Rem staat voor rapid eye movement. Je ogen gaan dan sneller bewegen en je hersenen zijn dan weer net zo actief als overdag. Op dat moment ontstaat er een reeks van gevoelens, emoties, gedachten, beelden en geluiden, die we identificeren als dromen. Je lichaam rust volledig uit, terwijl je hersenen keihard werken. Vandaar dat je dit ook wel paradoxale slaap noemt.”

Waarom we dromen, is wetenschappelijk niet bewezen. “In essentie weten we dat niet”, zegt Lammers. “Maar dromen is belangrijk voor emotionele verwerking. Alleen is daarbij de exacte rol van droomervaringen niet duidelijk.”

Lees hier het volledige artikel.