De afdeling Pathologie van het UMCG heeft onlangs twee nieuwe coupescanners in gebruik genomen. Hiermee is het mogelijk microscoopglaasjes met daarop weefsel, dat is afgenomen bij de patiënt, te scannen.
De digitale beelden hebben als voordeel dat zij een zeer gedetailleerd beeld van het weefsel geven en op afstand kunnen worden bekeken en gedeeld. Met deze nieuwe digitale techniek wordt de kwaliteit van weefselonderzoek voor patiënten nog beter. De digitalisering vergemakkelijkt ook grootschalig pathologisch onderzoek en -onderwijs. Met in totaal vier coupescanners is het UMCG nu in staat al het weefselonderzoek – zo’n 250.000 microscoopglaasjes per jaar – digitaal te verwerken.
Bij pathologisch onderzoek neemt de arts een stukje weefsel weg van een patiënt, bijvoorbeeld een stukje huid, knobbeltje of darmpoliep. De analist maakt er flinterdunne plakjes van die tussen twee glaasjes worden gelegd (coupes) en worden bekeken onder een microscoop. In het grootste deel van de onderzoeken gaat het om de vraag of er sprake is van kanker en welk type. Op basis van het pathologisch onderzoek bepaalt de arts vervolgens de behandeling.
Lees hier het volledige artikel.