Digitale biomarkers laten arts zien hoe het echt met je gaat

Met digitale biomarkers, kun je gezondheid objectiever meten. Zo krijgen artsen een beter beeld van een patiënt. Het Nijmeegse bedrijf Orikami ontwikkelt dergelijke biomarkers voor praktisch gebruik, onder meer in samenwerking met Radboudumc en Radboud Universiteit.

In de spreekkamer krijgt de arts vaak maar een beperkt beeld van hoe het met een patiënt gaat. Misschien vertelt iemand over de pijn die hij vandaag voelt, maar niet hoe goed het vorige week nog ging. Het jonge medisch technologiebedrijf Orikami heeft daar iets op gevonden. Artsen kunnen nu meten hoe het echt met iemand gaat.

Objectief
Orikami uit Nijmegen is gespecialiseerd in het ontwikkelen van digitale biomarkers voor de zorg. De eerste producten zijn sinds kort op de markt. Je kunt iemand vragen of hij moe is of pijn heeft. Maar je kunt het ook meten via een test. Deze zogenoemde digitale biomarkers meten verschillende indicatoren die vertellen hoe het met iemand gaat. Of wat er minder goed gaat. “Bijvoorbeeld of iemand vermoeid is, of iemand nog goed kan lopen of dat de cognitieve vermogens op peil blijven”, vertelt Bert Seegers. Hij is één van de drie eigenaren van Orikami. “Wij hebben testen ontwikkeld die heel eenvoudig betrouwbare en objectieve metingen doen.”

Lees hier het volledige artikel.