‘Uit onderzoek is gebleken dat 15 procent van alle sterfgevallen in West-Europa te wijten is aan ongezonde voeding.’ Dat vertelde prof. Marianne Geleijnse, hoogleraar Voeding en hart- en vaatziekten aan Wageningen University & Research, tijdens de publiekslezing “Gezond eten: over geloven en bewijzen”.
De Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV) organiseerde deze op 30 januari in Driebergen. Zonder vertrouwen van de bevolking in de wetenschap en de voedingsrichtlijnen van de Gezondheidsraad is volgens Geleijnse al het onderzoek voor niets geweest en zal er ook niets veranderen aan deze zorgwekkende cijfers.
Zenden en ontvangen
In onze huidige informatiemaatschappij is het volgens Geleijnse voor de consument onduidelijk welk advies wetenschappelijk onderbouwd is en welk advies slechts berust op het aanprijzen door een goeroe. Er valt namelijk nog veel winst te behalen in het bereiken van de burger met richtlijnen en adviezen van de Gezondheidsraad. De zender van deze informatie heeft in de ogen van Geleijnse een verantwoordelijkheid om de juiste informatie te willen leveren. De ontvanger, de burger, heeft op zijn beurt weer de vrijheid en verantwoordelijkheid om op zoek te willen gaan naar de juiste informatie en dus niet alles lukraak over te nemen.
Lees hier het volledige artikel.