Ondanks bewijs dat het werkt, passen psychiaters diepe hersenstimulatie nog niet zo veel toe. Toch kan deze behandeling zeker een oplossing zijn voor patiënten bij wie de gebruikelijke behandelingen niet werken.
Onderzoekers van Amsterdam UMC publiceren vorge week hierover in het vaktijdschrift Frontiers.
Ruim 20 jaar wordt diepe hersenstimulatie (deep brain stimulation, DBS) al toegepast in de psychiatrie. De patiënt krijgt bij deze behandeling elektrodes in de hersenen ingebracht die elektrische signaaltjes afgeven en zo bepaalde hersengebieden prikkelen. Inmiddels is er voldoende bewijs voor de effectiviteit van DBS, met name bij obsessieve-compulsieve stoornis (OCS). Ook is er steeds beter zicht op de werking van DBS bij psychiatrische stoornissen, door nieuwe neurowetenschappelijke methodes zoals meting van hersenactiviteit.
Volksziekte nummer 1
Toch wordt veel minder vaak voor DBS gekozen binnen de psychiatrie dan bijvoorbeeld bij neurologische aandoeningen. Zo zijn de afgelopen 20 jaar naar schatting 300.000 neurologische patiënten met DBS behandeld, tegenover 500 psychiatrische patiënten. Een groot verschil, terwijl de resultaten van DBS voor beide groepen patiënten vergelijkbaar zijn.
Lees hier het volledige artikel.