‘Zodat we steeds betere antibiotica ontwikkelen’
Herfstblaadjes zijn een doorn in het oog voor de liefhebbers van een strakke, groene tuin. Maar wat zij zien als afval is eigenlijk essentieel voor mens en natuur. De blaadjes die in de herfst van de bomen vallen, zijn een waar voedselfestijn voor de natuur. Slakken, wormen, bacteriën en schimmels komen er onder meer massaal op af.
Dat vertelt bioloog Marjolein Crooijmans (Universiteit Leiden).
,,Het is één grote schranspartij. Allerlei dieren en organismen eten de blaadjes op en zetten ze om in voedingsstoffen, zoals kalium, magnesium, fosfor en stikstof. Daar profiteren bomen in de lente weer volop van. Maar als we de gevallen blaadjes weghalen, komen die voedingsstoffen niet in de bodem terecht, en komen de planten en bomen ze in het voorjaar tekort.”
Naast voedingsstoffen wordt bij die ‘schranspartij’ een belangrijk medicijn tegen bacteriële infecties geproduceerd: antibiotica. ,,Antibiotica worden gemaakt door schimmels,” vertelt Crooijmans. De productie van het medicijn vindt plaats in een gevecht met bacteriën. Zowel schimmels als bacteriën zijn uit op dezelfde blaadjes en willen zo veel mogelijk eten voor zichzelf houden. Bacteriën proberen schimmels daarom te doden door een stofje los te laten. Maar schimmels verweren zich door ook stofjes aan te maken waar juist bacteriën niet tegen kunnen. En die stofjes zijn antibiotica.”
Lees hier het volledige artikel.