Diagnose kanker: wat staat je te wachten?
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wat gebeurt er als je de diagnose kanker krijgt?
Hoe wordt de diagnose kanker gesteld?
“Dat is afhankelijk van het soort kanker. Meestal komen patiënten eerst op het spreekuur met een klacht, zoals bloed bij de ontlasting, een plekje op de huid of een knobbeltje in de borst. Als huisarts luister ik naar de klachten en kijk ik eventueel mee.”
“Als ik het niet vertrouw of als ik zeker wil weten dat het geen kanker is, stuur ik een patiënt door naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. In het geval van kanker blijkt dan dat er ergens in het lichaam iets zit wat daar niet hoort te zitten. Dan verwijs ik de patiënt door naar de specialist.”
Wat gebeurt er in het ziekenhuis?
“Daar wordt vaak een stukje weefsel (biopt) weggenomen. Dat wordt onder de microscoop onderzocht door de patholoog-anatoom. Die ziet dan wat voor soort kanker het is.”
“Vervolgens wil de kankerspecialist, de oncoloog, weten wáár het zit, dus die laat dan vaak een scan maken. Is het één tumor of zijn er ook al uitzaaiingen? In samenspraak met de patiënt wordt vervolgens een behandelplan opgesteld.”
Lees hier het volledige artikel.