Een nieuwe techniek om bloedglucose te meten vermindert het aantal hypo’s drastisch vergeleken met traditioneel vingerprikken, zo blijkt uit een studie gepubliceerd in The Lancet.
Hoe werkt dit zogeheten flashglucose monitoring systeem (FreeStyle Libre)? De patiënt draagt een wegwerpsensor (die na 14 dagen wordt vervangen door een nieuwe) ter grootte van een van een twee-euromunt op de achterzijde van zijn bovenarm. Deze sensor bevat een draadje van 5 mm x 0,4 mm, dat de glucosewaarde meet in het vocht net onder de huid. De patiënt scant de sensor met een reader om zijn glucosewaarden in kaart brengen. De reader slaat de gegevens vervolgens op en maakt er automatisch een grafiek van zodat zichtbaar wordt of bloedsuikerwaarden de afgelopen 8 uur gedaald of gestegen zijn.
Aan het onderzoek van Jan Bolinder e.a. namen 241 volwassen patiënten met diabetes type 1 deel. De helft van hen kreeg de nieuwe sensor; de andere helft mat het glucosegehalte op de conventionele manier. Na zes maanden was de totale duur van alle hypo’s (gedefinieerd als minder dan 3,9 mmol/l) in de eerste groep 38 procent lager dan in de tweede groep. Vooral ernstige en nachtelijke hypo’s namen af. Ook de totale hyperglycemische tijdsduur (meer dan 13,3 mmol/l) was verminderd in de interventiegroep; het gemiddelde glucosegehalte en de HbA1c waren onveranderd, er waren minder schommelingen in de glucosewaarden en de kwaliteit van leven neemt toe – vooral de angst voor hypo’s was afgenomen.
Lees hier het volledige artikel.