Honderd Nederlandse diabetespatiënten krijgen binnenkort een kunstmatige alvleesklier. Door het apparaat hoeven ze niet meer zelf hun bloedsuikerspiegel in de gaten te houden. Dat verbetert de kwaliteit van leven en scheelt naar verwachting veel ziekenhuisopnames.
‘Dit is een grote sprong voorwaarts bij de behandeling van diabetes’, zegt Rens Vandeberg van het Diabetes Fonds, dat investeert in de kunstmatige alvleesklier. ‘Patiënten zijn positief over het apparaat en ze voelen zich gezonder en gelukkiger.’ Mogelijk zijn er in de toekomst grote groepen patiënten met diabetes mee te helpen. Nederland telt 1,2 miljoen diabetespatiënten.
De kunstmatige alvleesklier is een uitvinding van de Nederlandse werktuigbouwkundige Robin Koops, die zelf lijdt aan diabetes. Hij besloot na zijn diagnose in zijn garage zo’n apparaat te bouwen. Elk prototype testte hij eerst op zichzelf. Na ruim vijftien jaar onderzoek en patiëntenstudies is het apparaat nu klaar voor de markt.
Deze maand zullen de eerste honderd patiënten met diabetes type 1 een kunstmatige alvleesklier in gebruik nemen. Het bedrijf van Koops, Inreda Diabetic, werkt samen met zorgverzekeraar Menzis, dat de behandeling volledig zal vergoeden. In de toekomst hoopt Koops ook afspraken te maken met andere zorgverzekeraars.
Lees hier het volledige artikel.