Van een diabetesmedicijn vallen patiënten ook af. Tot nu toe was niet duidelijk hoe dat werkt. Promovenda Liselotte van Bloemendaal van het Diabetescentrum van VUmc laat voor het eerst zien dat het medicijn – dat is afgeleid van het menselijk hormoon GLP-1– beïnvloedt hoe de hersenen reageren op voedsel. Het lijkt erop dat het verlangen naar eten afneemt en tijdens het eten sneller verzadiging optreedt. Dit draagt bij aan het ontwikkelen van betere behandelingen voor overgewicht. Van Bloemendaal presenteerde haar resultaten 9 juni, op een groot diabetescongres in Boston, VS.
Het was al bekend dat de hersenen van mensen met overgewicht sterker reageren op afbeeldingen van voedsel dan die van slanke mensen. Ook geeft het brein van iemand met overgewicht een minder sterk gevoel van beloning tijdens het eten, wat kan leiden tot te veel eten. Van GLP-1-achtige stoffen is bekend dat patiënten er van afvallen, gemiddeld 5% van hun lichaamsgewicht. Het vermoeden was dat dit komt doordat het medicijn de reactie van de hersenen op het innemen van voedsel beïnvloedt.
Chocolademelk
Om deze hypothese te testen, deed VUmc-promovenda Liselotte van Bloemendaal een studie waarbij de proefpersonen chocolademelk dronken en de ene dag daarbij de GLP-1-achtige stof toegediend kregen en de andere dag een placebo. Tegelijk werd met MRI-scans de hersenactiviteit gemeten in de gebieden van het brein die samenhangen met beloning. Uit deze experimenten blijkt dat het toedienen van de GLP-1-achtige stof ervoor zorgt dat vóór het eten in de hersenen het verlangen naar voedsel afneemt en tijdens het eten het gevoel van beloning toeneemt. Na afloop kregen de proefpersonen nog een lunchbuffet. Hieruit bleek dat de proefpersonen op de dag met ‘GLP-1’-behandeling duidelijk minder aten dan op de placebodag.
Lees hier het volledige artikel.