Er moet meer aandacht komen voor niet-Westerse etnische eetgewoontes in voorlichting bij diabetes type 2. Dat stelt promovenda Louise Dekker van het AMC in haar proefschrift ‘Ethnic Differences in Diet: A Focus on Methodology, Determinants and Type 2 Diabetes Mellitus’.
Typisch Westerse eetgewoontes, zoals de consumptie van rood vlees, snacks en weinig vezels blijken niet de enige indicator voor het risico op diabetes type 2 te zijn. Voedselvoorlichting bij suikerziekte is echter wél gericht op dit type voeding. Maar ook in Surinaamse, Marokkaanse en Turkse eetpatronen zouden voedselgroepen aan te wijzen zijn die het risico op suikerziekte vergroten – denk aan roti en nasi. Daar moet veel meer rekening mee worden gehouden in diabetespreventie, aldus Dekker.
Een Westers voedingspatroon, gekarakteriseerd door veel rood vlees, snacks, vet en weinig vezels, is geassocieerd met een verhoogd bloedsuikerspiegel en levert een verhoogd risico op diabetes type 2. Uit onderzoek van het AMC, uitgevoerd binnen de HELIUS studie van de het AMC en de GGD Amsterdam, bleek dat deze relatie minder duidelijk is bij deelnemers van Surinaamse, Turkse of Marokkaanse
afkomst. Bij die groepen zijn andere, deels etnisch specifieke, voedingsmiddelen geassocieerd met diabetes type 2. De invloed van het ‘klassieke’ Westerse voedingspatroon is dus minder eenduidig dan tot nu toe werd aangenomen, concluderen de onderzoekers.
Lees hier het volledige artikel.