Deze datadokter wil met kunstmatige intelligentie de zorg verbeteren

Mag een patiënt van de intensive care af of niet? Kunstmatige intelligentie kan helpen deze en andere vragen te beantwoorden. Maar Anne de Hond ontdekte dat het niet makkelijk is om dit soort revolutionaire technieken te gebruiken in de zorg.

Een patiënt op de intensive care (ic) wil je als arts precies op het juiste moment naar een andere afdeling overbrengen. Niet te vroeg, want dan is de kans groter dat de patiënt terug moet naar de ic of overlijdt. Maar ook niet te laat, want een verblijf op de ic is erg duur en niemand wil er onnodig liggen. Tijdens haar promotieonderzoek in het LUMC onderzocht De Hond hoe kunstmatige intelligentie kan helpen bij een beslissing.

Ze gebruikte hiervoor een bestaand algoritme dat zij met data uit het LUMC testte om het goed te laten werken in het Leidse ziekenhuis. Denk bij die data aan gegevens over vitale waarden zoals hartslag, bloeddruk en temperatuur. Als het model in de toekomst goed getraind is, kan het worden ingezet op de ic in het ziekenhuis. Maar het is zeker niet zo, dat er dan geen arts meer naast het bed van een patiënt verschijnt. ‘Het is een ondersteunende tool, artsen blijven altijd verantwoordelijk voor de uiteindelijke beslissing’, legt De Hond uit.

Lees hier het volledige artikel.