Deze 3 eetgewoonten zijn grootste oorzaken van diabetes type 2

De afgelopen 40 jaar is het aantal gevallen van diabetes en obesitas wereldwijd explosief gestegen. Onderzoekers hebben de veranderingen in ons voedingspatroon in die laatste 40 jaar in kaart gebracht en ontdekten zo welke drie eetgewoontes het vaakst gelinkt zijn aan diabetes type 2.

Oorzaken diabetes type 2
Onderzoekers van de Friedman School of Nutrition Science and Policy van Tufts University hebben onze voedingsgewoontes van de voorbije veertig jaar bestudeerd, en dat in maar liefst 184 landen. Zo bleek dat in 2018 zeven van de tien diagnoses van diabetes type 2 verband houden met het dieet van de patiënt. Sterker nog, ze hebben ontdekt welke voedingsmiddelen de grootste invloed hadden op het ontstaan van de ziekte.

Van de 11 voedingsfactoren die werden opgevolgd, vielen vooral deze drie boosdoeners op:

  • Onvoldoende consumptie van volkoren granen
  • Overmatige consumptie van geraffineerde granen: witte bloem, witte rijst, witte pasta, enz.
  • Overconsumptie van verwerkt vlees en onbewerkt rood vlees: gemiddeld eten mensen in alle landen van het onderzoek 56,5 g vlees per dag. De optimale inname is 14,3 g per dag.

Andere factoren die ook kunnen meespelen in het ontstaan van de ziekte, maar beduidend minder invloed hadden, zijn:

  • te veel vruchtensap
  • te veel aardappelen
  • te weinig yoghurt
  • onvoldoende inname van fruit, groenten, noten of zaden

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.