Op grond van de nieuwe Wmo – die 1 januari 2015 in werking treedt – zijn gemeenten rechtstreeks verantwoordelijk voor de zorginkoop. Veel zorgaanbieders vrezen dat gemeenten straks vooral zullen selecteren op prijs. Als gemeenten inderdaad steeds kiezen voor de goedkoopste aanbieder, zal dat naar verwachting leiden tot forse ontslagen in de zorgsector. Die angst is echter niet helemaal gegrond.
In de Wmo 2015 staat dat gemeenten niet alleen op prijs mogen selecteren. Op grond van de zogeheten overlegplicht in de nieuwe wet zullen zorgaanbieders in geval van een contractswissel overleg moeten voeren over de (eventuele) overname van het personeel. Vervolgens dienen gemeenten bij het verlenen van een opdracht rekening te houden met de mate waarin continuïteit van zorg wordt geboden.
Overlegplicht
Naast deze overlegplicht in de Wmo 2015 kan in een toepasselijke cao een nog verdergaande verplichting zijn opgenomen. Zo staat zowel in de CAO Jeugdzorg als in de CAO Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening dat bij een contractswisseling als gevolg van een aanbesteding een nieuwe werkgever verplicht is een deel van het personeel over te nemen. Ook in de CAO VVT was tot 1 februari 2014 een dergelijke verplichting opgenomen.
Overgang van onderneming
Wat veel werkgevers zich niet realiseren, is dat zowel de ‘vrijwillige’ afspraak een deel van het personeel over te nemen als een eventuele verplichting hiertoe in de cao, kan leiden tot een ‘overgang van onderneming’. Hiervan is sprake wanneer een (onderdeel van een) onderneming wordt overgedragen en de ‘identiteit’ daarbij behouden blijft. In een arbeidsintensieve sector is het voor de beoordeling of sprake is van identiteitsbehoud van doorslaggevend belang of een wezenlijk deel van het personeel is overgedragen. Is dat het geval, dan gaat van rechtswege al het personeel met behoud van rechten en plichten mee over.
Lees hier het volledige artikel.