Dementie is volksziekte en doodsoorzaak nummer één maar klopt dit?

Dementie is volksziekte en doodsoorzaak nummer één. Is dat echt zo? Klopt dit wel?
Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. *Wij (*de Volkskrant) proberen de zin van de onzin te scheiden. 16 oktober: de meeste Nederlanders sterven aan dementie, dat daarmee volksziekte nummer één zou zijn.

Dementie is volksziekte nummer één, schreef Stichting Alzheimer Nederland in een open brief in deze krant, Trouw en AD. De brief, die de aftrap van een nieuwe geldwervingscampagne vormt, stelt ook dat dementie inmiddels de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland zou zijn.

Verwarrend alleen is dat ook andere aandoeningen de titel volksziekte nummer één hebben. Belangengroepen voor depressie, diabetes, eenzaamheid en stress menen dat allemaal dat ‘hun’ aandoening de kroon spant. Dus hoe zit dat met dementie?

“Het ligt er maar net aan in welke hokjes de verschillende doodsoorzaken worden gegroepeerd”.

Klopt het?
Eerst de doodsoorzaken. Daarvoor verwijst Alzheimer Nederland naar cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen zomer schreef het CBS inderdaad dat dementie in 2016 met iets meer dan vijftienduizend sterfgevallen de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland vormde. Op de tweede plaats komt longkanker: daaraan overleden iets meer dan tienduizend mensen.

Lees hier het volledige artikel.