Dement door je nierziekte

Het bewijs voor de claim dat nierschade een negatieve invloed heeft op het brein stapelt zich op. Verschillende studies wijzen uit dat nierpatiënten een twee keer zo hoge kans hebben op cognitieve achteruitgang als gezonde volwassenen. De relatie tussen de nieren en het brein is complex en wordt daardoor nog vaak over het hoofd gezien.

Op het eerste gezicht hebben de nieren en het brein niet veel met elkaar te maken. Toch gaat nierschade vaak gepaard met mentale klachten, zoals slaapproblemen of depressie. Sinds de jaren dertig heeft onderzoek aan de hersenen van overleden patiënten uitgewezen dat nierschade een negatieve invloed heeft op het brein. Er zijn beschadigingen zichtbaar die wijzen op cognitieve achteruitgang of zelfs dementie. Hoe die schade ontstaat, is nog voor een groot deel onduidelijk. De relatie tussen de nieren en het brein is dan ook complex.

Filtratiesnelheid
In 2017 brachten wetenschappers van het Alzheimer Centrum Limburg (onderdeel van Maastricht University) recente kennis over nierschade en het risico op dementie samen. Zij combineerden vijf onderzoeken met in totaal bijna achtentwintigduizend personen. Daaruit volgde een duidelijke conclusie: mensen met eiwitverlies in de urine (albuminurie) hebben een 35 procent hogere kans om cognitieve achteruitgang of dementie te ontwikkelen. Albuminurie is een belangrijke maat voor een verslechterde nierfunctie.

Lees hier het volledige artikel.