‘Frailty’, in het Nederlands ’kwetsbaarheid’, is een term die steeds vaker in de zorg, met name in de ouderenzorg wordt gebruikt. “Als je de mate van kwetsbaarheid bij een patiënt kunt vaststellen, kun je betere zorg op maat leveren”, aldus LASA-wetenschapper Emiel Hoogendijk, gespecialiseerd in kwetsbaarheid.
Hoog tijd om het concept onder de loep te nemen, vond ook tijdschrift The Lancet.
“Mensen die kwetsbaar zijn, herstellen minder goed bij stressvolle gebeurtenissen zoals ziekenhuisopnames.” Aldus Emiel Hoogendijk, die deze maand een serie over ‘frailty’ coördineerde voor The Lancet. “Iedereen is bezig met het concept ‘kwetsbaarheid’ in de praktijk, maar we weten nog niet zo goed hoe dat het beste kan.”
Gevoel van uitputting.
Naarmate het aantal ouderen wereldwijd toeneemt, neemt ook het gebruik van het concept binnen de eerstelijns-, acute en specialistische zorg toe. Kwetsbaarheid heeft een grote voorspellende waarde voor ongewenste gezondheidsuitkomsten – zoals overlijden – en verhoogde zorgkosten. Maar hoe weet je of er sprake is van kwetsbaarheid bij een persoon?
“Fysieke kwetsbaarheid kun je vaststellen door de aanwezigheid van zaken als plotseling gewichtsverlies, een gevoel van uitputting, afnemende loopsnelheid en spierzwakte”, vertelt Hoogendijk.
Met de veni-subsidie die hij van NWO ontving, doet hij onderzoek naar kwetsbaarheid, voornamelijk onder de deelnemers aan de ouderenstudie LASA. Uit de gegevens in deze Longitudinal Aging Study Amsterdam (een samenwerking tussen Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit) blijkt dat kwetsbaarheid meer voorkomt onder vrouwen dan onder mannen, en ook dat het percentage kwetsbare ouderen stijgt met de leeftijd, ongeacht de definitie van kwetsbaarheid die gebruikt wordt.
Lees hier het volledige artikel.