De Engelse dermatoloog en wetenschapper Richard Weller waarschuwt dat het mijden van zonlicht op veel meer manieren dodelijk is dan mensen zich realiseren. Zonlicht maakt niet alleen het alom geprezen vitamine D aan in het lichaam, maar ook stikstofoxide. Deze stof verwijdt bloedvaten en houdt zo onder meer de bloeddruk onder controle. Hoge bloeddruk is ’s werelds grootste veroorzaker van vroegtijdig overlijden en ziektes, omdat het leidt beroertes en hartfalen.
Via de huid naar het bloed
Zelfs een kleine verlaging van de bloeddruk zal het aantal slachtoffers van beroertes en hartaanvallen verlagen. “Zonlicht zou dat zomaar kunnen doen. Door dat de huid na blootstelling aan zonlicht stikstofoxide vrijlaat in het bloed”, onderzocht Richard Weller, dermatoloog aan de University of Edinburgh. Hij onderzocht met zijn team de effecten van zonlicht en publiceerde de resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift My New Scientist. Daarin stelt hij dat het tijd is om onze blootstelling aan zonlicht te herzien, aangezien de positieve gezondheidseffecten verder gaan dan alleen de aanmaakt van vitamine D.
Beter sportprestaties door *UVA (*Ultraviolet A)
Het onderzoeksteam van dermatoloog Weller kijkt in de breedte naar de effecten van stikstofoxide op het lichaam. “We onderzochten afgelopen jaar of de blootstelling aan UVA effect heeft op de prestaties van wielrenners tijdens tijdritten. Uit de studie bleek dat hun prestaties significant sneller waren na de blootstelling aan zonlicht, maar enkel wanneer ze op voorhand nitraatsuppletie namen. We denken dat dit komt door de toegenomen hoeveelheid stikstofoxide in de bloedcirculatie. Dit verwijdt de bloedvaten en daardoor kan er meer zuurstof door de spieren gaan”, beschrijft Weller. Ondersteund door de Britse hartstichting heeft Weller een nieuwe studie opgezet om de kijken of dagelijkse blootstelling aan UVA kan worden ingezet om een hoge bloeddruk te behandelen.
Lees hier het volledige artikel.