In de zomer keihard doorgaan, en zodra het koud wordt, even de boel de boel laten. Rust. Voor velen aanlokkelijk, maar het lijkt nog toekomstmuziek.
Als mens in winterslaap gaan, het klinkt misschien gek, maar professor Rob Henning (Rijksuniversiteit Groningen) is ervan overtuigd dat het kan. ,,Als je naar zoogdieren kijkt, zie je dat winterslaap bijna in elke klasse en op elk continent voorkomt. Dat suggereert sterk dat het een algemene eigenschap van dieren is. We moeten alleen uitvinden waar de juiste knop zit.’’ Helemaal in winterslaap gaan is vooralsnog toekomstmuziek, maar volgens Henning kunnen we wel veel leren van winterslapers.
Kacheltje uit
Dieren zetten letterlijk voor een paar maanden hun kacheltje uit. ,,Hun lichaamstemperatuur daalt tot net boven het vriespunt, hun hartslag vertraagt tot enkele slagen per minuut en er is vrijwel geen hersenactiviteit meer meetbaar. Ze zetten dus echt hun stofwisseling even helemaal stil’’, vertelt Henning. Het bijzondere is dat deze dieren hier vrijwel geen blijvende schade aan overhouden. ,,Als wij een week met ons been in het gips zitten, verliezen we al 1,5 kilo aan spiermassa. Een dier in winterslaap ligt een half jaar stil en verliest geen grammetje spier!’’
Lees hier het volledige artikel.