De Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) is eind 2008 overhaast ingevoerd

Onrust over uitkering Wtcg-geld

Veel mensen hebben deze maand tot hun verbazing een Wtcg-toelage gehad, terwijl ze niet chronisch ziek of gehandicapt zijn. Daarnaast zijn er ook veel mensen die niks krijgen, terwijl ze wel tot de doelgroep behoren. De CG-Raad vindt dat de regeling daarom met spoed moet worden verbeterd.

De Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) is eind 2008 overhaast ingevoerd. De CG-Raad heeft er toen nadrukkelijk op gewezen dat de afbakening van de doelgroep grote gebreken vertoonde en dat uitstel van de regeling gewenst is. Daar is door het toenmalige kabinet Balkenende geen gehoor aan gegeven. Het resultaat is nu dat veel mensen die het geld niet nodig hebben, wel geld krijgen. Daarnaast zijn er ook veel mensen die onterecht geen geld krijgen. Zoals blinden en mensen met zeldzame aandoeningen.

Meerkosten
De Wtcg is een regeling die speciaal bedoeld is voor chronisch zieken en gehandicapten die meerkosten hebben door hun aandoening. De afbakening van de doelgroep is vanaf het begin echter een probleem geweest. Die gebeurt namelijk op basis van zorg- of medicijngebruik. Maar het slikken van bijvoorbeeld een bepaald medicijn hoeft helemaal niet te betekenen dat iemand echt meerkosten heeft en tot de beoogde doelgroep behoort. Dat leidt er nu dus toe dat een deel van de mensen onterecht geld krijgt. Hierdoor komt de hele regeling in een slecht daglicht te staan. Terwijl de echte doelgroep deze financiële steun in de rug juist hard nodig heeft.

Andere systematiek
De CG-Raad heeft vanaf het begin gepleit voor een andere afbakeningssystematiek. Daarbij moet gekeken worden naar de beperkingen die mensen van hun aandoening ondervinden in het dagelijks leven. Dat geeft een veel betere indicatie van hun meerkosten dan de nu gebruikte criteria. TNO is inmiddels met een onderzoek hiernaar bezig. Daarbij wordt onderzocht of het classificatiesysteem ICF voor deze verbetering van de afbakening kan worden gebruikt. Dit onderzoek zal begin volgend jaar naar de Kamer worden gestuurd.
Meer over de Wtcg in Wij werken aan – Geldzaken
Bron: CG-Raad