Promovendus Wouter Verberne wil graag de voordelen van dialysetherapie voor ouderen vaststellen. Onder begeleiding van LUMC-hoogleraar Willem Jan Bos vergeleek hij daarom de waarde van dialyse en zogeheten conservatieve behandeling bij gevorderde chronische nierziekten.
Zijn onderzoek wordt nu gebruikt om bij te dragen aan de nefrologische zorg bij oudere patiënten. Verberne verdedigde zijn proefschrift op 14 oktober.
De wereldwijde last van gevorderde chronische nierziekte (CKD) is de afgelopen decennia aanzienlijk toegenomen. DIt als gevolg van een groot aantal factoren, waaronder obesitas, diabetes, hoge bloeddruk en veroudering. Op dit moment vormen oudere patiënten tussen 70 en 80 jaar de grootste en snelst groeiende groep die door de ziekte wordt getroffen. Omdat de nierfunctie na verloop van tijd sterk vermindert, kan dialyse nodig zijn om het bloed te filteren.
Standaard dialysebehandeling
In deze setting wordt dialyse tegenwoordig beschouwd als de standaardbehandeling voor oudere patiënten in landen als Nederland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. “Maar het is een intensieve therapie, die misschien niet past binnen de zorgdoelen van ieder individu”, merkt Wouter Verberne, internist in opleiding interne geneeskunde aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht), op.
Lees hier het volledige artikel.