Van de voorzitter
Als er belangrijke veranderingen op komst zijn, die veel betekenen voor de reumapatiëntenverenigingen,
rijst de vraag welke inspanningen het bestuur van de Arnhemse vereniging daarin tot nu toe heeft verricht.
Welnu, in een achttal vergaderingen binnen het reumaoverleg in Gelderland (RORG) heeft het bestuur een bijdrage kunnen leveren.
Meestal namen enkele bestuursleden of het dagelijks bestuur deel aan deze bijeenkomsten, maar de voorlaatste keer zijn wij als voltallig bestuur naar een vergadering over de verenigingsvernieuwing geweest.
Ook binnen het bestuur in Arnhem hebben wij ons menig maal verdiept in de voordelen en nadelen van de voorgestelde structuurwijziging. Tot voor kort werd er dan gesproken over de voorgenomen vernieuwingen op hoofdlijnen en de houding van het hoofdbestuur.
Sommige patiëntenverenigingen bespeurden toen al nadelen aan de nieuwe structuur met machtsconcentratie.
Tegelijkertijd werd er o.a. door bestuursleden uit Arnhem aangegeven dat een nadere uitwerking van de plannen voor een goede beoordeling noodzakelijk zijn.
Onmiddellijk was echter wel duidelijk dat de verenigingen hun zelfstandigheid zouden gaan verliezen en de invloed op het hoofdbestuur verder zou afnemen. Inmiddels zijn er meer uitgewerkte stukken verschenen en volgde er aan de hand van sheets op woensdag 31 maart een presentatie door de bureaudirecteur.
Ook vanuit Arnhem zijn bij deze presentatie diverse knelpunten aangedragen als reactie op de inhoud van deze stukken en de gang van zaken daar omheen. Er blijkt bij de aanwezigen ernstige verontrusting over de mogelijkheid van voortzetting van de nu lopende activiteiten.
Voorbeelden van zaken waarbij in ons geval geen gelden meer ter beschikking komen zijn lotgenotencontact (Soos) en het Steuntje. Een lokale afdeling mag drie tot vier keer in een jaar een stukje onder censuur voordragen voor het bondsblad.
De verenigingen gaan verdwijnen en worden afdelingen, waarbij het hoofdbestuur gaat bepalen waar die afdelingen zich mee bemoeien.
Daartoe verdwijnt het bestuur en wordt er een coördinator (belangenbehartiger) aangewezen die uiteindelijk optreedt met een mandaat onder richtlijnen van het hoofdbestuur. De coördinator zal met een aantal vrijwilligers de afdeling moeten gaan runnen.
Daarnaast onderhoudt de coördinator contact met externen zoals gemeentes, ziekenhuizen, therapeuten enzovoort.
U zult begrijpen dat het voor het bestuur geen eenvoudige klus is om in alles wat er op ons afkomt tot een evenwichtig en zorgvuldig standpunt te komen. Maar wat wij u als bestuur ook voorstellen, u mag er vanuit gaan dat wij met veel verantwoordelijkheidsgevoel afwegingen maken en het belang van de leden in Arnhem hoog in het vaandel hebben.
Louis Bosman.
2 comments for “De verenigingen gaan verdwijnen en worden afdelingen”