De universele tumor bestaat niet

Net zoals ieder mens uniek is, heeft ook iedere vorm van kanker zijn eigen specifieke kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen van de tumor, de vorm, de doorbloeding, specifieke genetische eigenschappen, kans op uitzaaiing, gevoeligheid voor chemo- en radiotherapie, etc.

Een model is eigenlijk niets meer of minder dan een wiskundige formule die gebaseerd is op een gigantische hoeveelheid data. Zowel van patiënten als van tumoren. Overal ter wereld worden deze gegevens verzameld en opgeslagen. Van Maastricht tot Sydney. Al die data bevatten een schat aan informatie. Als je de gegevens op de juiste wijze met elkaar weet te combineren kom je uiteindelijk tot een ‘slim’ voorspelmodel.

Zo’n model kan bijvoorbeeld voorspellen dat behandeling met radiotherapie zorgt voor een kans van 70 procent op terugkeer van de tumor, terwijl toevoeging van chemotherapie die kans verkleint tot 40 procent. Daardoor kan bijvoorbeeld wel het risico op bijwerkingen groter worden, met een mindere kwaliteit van leven. De afweging voor de ene of de andere therapie kan een model natuurlijk niet maken. Daarom is de stem van de patiënt cruciaal.

“De kracht zit er juist in dat we kennis kunnen uitwisselen met collega’s over de hele wereld.”

Lees hier het volledige artikel.