Naast de algemene vrijstellingen van het eigen risico, zoals bezoeken aan de huisarts of zorgkosten voor kinderen, zijn er nog een aantal minder bekende vrijstellingen, blijkt uit een inventarisatie van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Zo betaal je bij enkele verzekeraars geen eigen risico voor voorkeursgeneesmiddelen of voor de anticonceptiepil tot 21 jaar. “Consumenten die geld willen besparen en veel gebruik maken van deze zorg, doen er dus verstandig aan ook naar de extra vrijstellingen voor het eigen risico te kijken”, licht Sieto de Vries van Geld.nl toe.
Alle onbekende vrijstellingen op een rij.
Voorkeursgeneesmiddelen
Alle zorgverzekeraars die vallen onder de coöperatie VGZ, zoals Univé, VGZ, ZEKUR en Bewuzt, rekenen geen eigen risico voor geneesmiddelen die onder het zogenoemde preferentiebeleid vallen. In het preferentiebeleid geven verzekeraars van elk type geneesmiddel dat zij wettelijk moeten vergoeden aan welk merk zij volledig vergoeden. Dit zijn de voorkeursgeneesmiddelen. Kies je voor dit middel in plaats van een duurdere variant? Dan vallen deze geneesmiddelen dus niet onder het eigen risico en krijg je deze volledig vergoed.
De pil vrijgesteld tot 21 jaar
De verzekeraars ZEKUR, Energiek en Salland bieden een extra vrijstelling op het eigen risico voor de anticonceptiepil voor vrouwen tussen de 18 en 21 jaar. Bij Energiek en Salland kun je altijd profiteren van deze vrijstelling, ongeacht bij welke apotheek je de pil bestelt. Verzekeraar ZEKUR geeft alleen een vrijstelling voor het eigen risico als je de anticonceptiepil bestelt bij de Pil Express.
Geen eigen risico in het ziekenhuis
Een opvallende vrijstelling van het eigen risico, biedt de nieuwe zorgverzekeraar Beter Dichtbij. Deze is opgericht door de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ). Wanneer je voor vijf planbare behandelingen naar één van deze ruim veertig ziekenhuizen gaat, betaal je geen eigen risico.
De vijf planbare behandelingen zijn:
-
kijkoperaties aan de knie,
-
vervanging van een heup,
-
herstellen van een liesbreuk,
-
behandeling van staar en
-
het verwijderen van de galblaas.
Psychische hulp via het internet
Een vierde extra vrijstelling van het eigen risico is die op psychische hulp via het internet. Bij Kiemer krijg je deze eerstelijns psychologische behandelingen vergoed zonder dat je een eigen risico hoeft te betalen. Je moet dan wel kiezen voor een gecontracteerde zorgverlener. Zilveren Kruis Achmea biedt een vrijstelling van het eigen risico voor de internettherapie ‘Kleur je leven’ die ontwikkeld is door het Trimbos Instituut.
Tip! Behalve door goed te kijken naar de vrijstellingen van het eigen risico, kun je ook veel geld besparen door de goedkoopste zorgverzekering te kiezen die past bij jouw situatie.
Vrijstellingen eigen risico
De hierboven genoemde extra vrijstellingen komen bovenop de algemene uitzonderingen op het eigen risico. Deze algemene vrijstellingen zijn wettelijke vastgesteld en zijn dus bij elke verzekeraar hetzelfde. Je betaalt nooit een eigen risico voor:
-
Huisartsenbezoek.
-
Verloskundige zorg en kraamzorg.
-
Zorg- en tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar.
-
Ketenzorg. Dit is zorg verricht door verschillende behandelaars bij een chronische aandoening.
-
Nacontroles voor donoren.
-
Nationale bevolkingsonderzoeken, zoals een borstkankeronderzoek.
-
De griepprik voor risicogroepen.
-
Zorg die vergoed wordt vanuit aanvullende (tand)verzekeringen.
Bron: Leefwijzer