Deze zijn beperkender en onduidelijker dan in veel andere Europese landen
Door meer beperkende en onduidelijke regels in Nederland voor hergebruik van patiëntgegevens voor onderzoek blijven mogelijkheden voor zorgonderzoek onbenut.
Terwijl in Nederland over het algemeen het ‘toestemmingssysteem’ (opt-in-systeem) wordt gehanteerd bij het hergebruik van patiëntgegevens voor onderzoek – hergebruik mag alleen met expliciete toestemming – geldt in veel andere Europese landen een bezwaarsysteem (opt-out) of mag dit hergebruik zonder meer mits goed beveiligd.
Dit blijkt uit onderzoek van de MLC Foundation en het Nivel. De onderzoekers pleiten voor een bezwaarsysteem als uitgangspunt voor onderzoek dat in het algemeen belang is en waarbij de veiligheid van de gegevens is verzekerd. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Health-RI in het kader van het door hen opgestelde Obstakel Verwijder Traject.
De gezondheidszorg brengt een groeiende hoeveelheid gegevens voort, die veel waardevolle informatie bevatten voor wetenschappelijk (beleids)onderzoek. Het gaat bijvoorbeeld om gegevens uit elektronische patiëntendossiers en lichaamsmateriaal zoals bloed en weefsel. Hergebruik van dergelijke gegevens en materialen in onderzoek is van groot belang om de zorg te verbeteren en waar nodig bij te sturen. Dit hergebruik is aan regels gebonden. In het onderzoek zijn de Nederlandse regels en procedures vergeleken met die van Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland en Frankrijk. Daaruit werden lessen getrokken voor de Nederlandse situatie.
Lees hier het volledige artikel.