Apparaten die je hartslag en calorieverbruik meten, je slaap-waak ritme en menstruatiepatroon, je alcoholinname en stressniveau, je afkomst en ziekterisico, je hersenactiviteit en gemoedstoestand, je emoties en gedrag. Apparaten die steeds goedkoper worden, steeds mobieler, steeds sneller, steeds populairder.
Maar ook een opkomende do it yourself mentaliteit. Patiënten die hun eigen klinische studies en biobanken opzetten. Burgers die hun slaap meten voor de wetenschap, of supernova’s ontdekken, of bijwerkingen van medicijnen nauwgezet bijhouden en rapporteren via zelf gebouwde software. Consumenten die online genetische tests bestellen. Diabetici die zelf meten en weten, monitoren en bijstellen. Artsen die hetzelfde doen, maar daar soms andere conclusies aan verbinden.
Deze DIY mentaliteit gaat samen met de opkomst van grootschalige databases vol correlaties die steeds beter ons gedrag kunnen voorspellen, onze kans op kanker, ons risico op ziekte en dood. Cijfers die ons nu wijzen op welke manier onze levensstijl ons straks parten gaat spelen. En wat dat zoal gaat kosten. Een wetenschap die steeds vaker draait om grote getallen, om verbanden, biostatistiek, patronen. Een geneeskunde van algoritmen. Een industrie van tellers en meters. Een cultuur van rekenmeesters.
Lees hier het volledige artikel.