Wat is gezonder eten precies?
Kijk op de site van het Voedingscentrum. Samengevat: voor de meeste mensen is ‘gezonder eten’: minder suiker, zout en verzadigd vet en vooral veel meer groenten.
Waarom zijn groenten eigenlijk zo gezond?
Het eten van voldoende groente verkleint het risico op hartziekten, darmkanker, longkanker en beroerte, verlaagt hoge bloeddruk en vermindert de kans op diabetes type 2. Groenten bevatten vezels, allerlei vitamines en mineralen en zogenaamde ‘bio-actieve stoffen’. Maar waarom ze nou precies zo goed zijn, weten we niet. Feit is dat je groenten niet kunt vervangen door een vitaminepil of een extra stuk fruit: daar zitten weer andere voedingsstoffen in.
Maar we eten toch al meer groenten dan vroeger?
Ietsje meer, klopt. Nederlanders eten gemiddeld zo’n 139 gram groente per dag: twee jaar geleden was dat nog 125 g. Opvallend genoeg is er nauwelijks verschil tussen mannen en vrouwen, terwijl dat vaak wel wordt gedacht. Maar het advies van de Gezondheidsraad is om dagelijks minstens 250 gram groenten te eten. Dat kan het gewicht zijn van rauwe, maar schoongemaakte tomaten, komkommers of paprika’s, maar bij bijvoorbeeld bladgroenten als spinazie en andijvie gaat het om het gekookte (gare) gewicht. En 300 tot 400 gram zoals het Britse advies luidt, is waarschijnlijk nog gezonder.
Lees hier het volledige artikel.