je kunt er niet meer omheen: op televisie, internet en in de krant lees je ineens van alles over de maagverkleiningsoperatie. Bekende Nederlanders als Patty Brard, Hanneke Groenteman, Jack Wouterse en Sonja Silva zijn vele kilo’s lichter en schrijven (of vloggen) over hun nieuwe leven zonder de extra kilo’s aan overgewicht.
Is het door al die BN’ers hip en trendy aan het worden om via een maagverkleining van je kilo’s af te komen? Is maagverkleining het middel in de strijd tegen obesitas waarbij je achterover kunt leunen terwijl de kilo’s er vanzelf afvliegen? Hoe werkt zo’n maagverkleiningsoperatie nou eigenlijk?
Nederland wordt dikker, maagverkleiningen nemen toe
Uit cijfers van het CBS blijkt dat ruim 100.000 mensen last heeft van morbide obesitas. Dat zijn mensen met een BMI hoger dan 40. Om in aanmerking te komen voor een maagverkleining moet je minimaal een BMI hebben van 40. Tenzij je last hebt van ‘comorbiditeiten’, dat zijn klachten die er zijn als gevolg van het overgewicht zoals hoge bloeddruk, slaapapneu, suikerziekte, hoge cholesterol, etc. Dan voldoet een BMI van 35 of hoger. In totaal komen er in Nederland 330.000 mensen op basis van deze BMI in aanmerking voor een maagverkleining.
De afgelopen 10 jaar is het aantal maagverkleiningsoperaties enorm toegenomen: van 340 in 2008 naar ruim 12.000 dit jaar. De verwachting is dat dat aantal de komende jaren nog verder doorgroeit.
Lees hier het volledige artikel.