Stokoud en toch vitaal. In bepaalde gebieden worden mensen ouder dan elders, vaak in opmerkelijk goede gezondheid. Zijn die blue zones inderdaad bijzonder?
De plek waar je geboren wordt heeft grote invloed op je levensverwachting. Als Nederlanders hebben we het niet slecht getroffen: de gemiddelde levensverwachting is ruim 81 jaar. Dat is vergelijkbaar met veel andere welvarende, westerse staten.
Landen als Spanje, Italië en Japan scoren nog beter, en kunnen ons dus wat leren over ouder worden. Zeker als je binnen zulke landen weer kijkt naar regio’s waar nog meer krasse knarren wonen, zoals Okinawa in zuidelijk Japan, de provincie Nuoro op het Italiaanse Sardinië en het Griekse eiland Icaria. Daar kunnen we dus hét recept van een lang leven afkijken.
Dat is althans de belofte van de blue zones, vernoemd naar de blauwe stift die de Belgische onderzoeker Michel Poulain begin deze eeuw gebruikte om dorpjes met veel honderdjarigen op een kaart te markeren. En zowaar: het leven in de blue zones kent veel overeenkomsten, zo beweert bijvoorbeeld de Netflix-docu ‘Live to 100: Secrets of the Blue Zones’ (2023): de bewoners eten er gezond, bewegen regelmatig en hebben sterke familiebanden.
Lees hier het volledige artikel.