De invloed van suikerziekte op dementie

Volgens de kennisorganisatie Nivel heeft meer dan een miljoen Nederlanders diabetes, ook wel suikerziekte genoemd. Diabetes kan de kans op dementie vergroten. Daarom steunt Alzheimer Nederland dr. Veerle van Gils van het Alzheimer Centrum Limburg in haar onderzoek naar het verband tussen diabetes en dementie. Want hoe heeft diabetes invloed op de hersenen?

In dit artikel vertelt zij ons hier meer over.

Wat is diabetes?
Diabetes, of suikerziekte, is een ziekte waarbij iemand te hoge bloedsuikers heeft. Nadat je iets eet, zoals bijvoorbeeld een banaan, komt er suiker in je bloed. Normaal maakt je lichaam insuline aan om ervoor te zorgen dat de suiker uit je bloed naar je cellen gaat. Daar wordt het als energie gebruikt of opgeslagen. Bij mensen met diabetes werkt dit niet goed. Er blijft dan te veel suiker in het bloed achter.

Van Gils legt uit: ‘Er zijn twee soorten diabetes. Bij diabetes type 1 maakt je lichaam te weinig insuline aan. Bij diabetes type 2 reageert je lichaam niet meer goed op insuline.’ De meeste mensen met diabetes hebben diabetes type 2 en dat komt vaak door een ongezonde leefstijl.

Schadelijke effecten op de hersenen
Te veel suiker in het bloed is slecht voor de bloedvaten, ook die in je hersenen. Dit kan bijdragen aan bepaalde soorten dementie, zoals vasculaire dementie. Schade aan bloedvaten kan ervoor zorgen dat hersencellen minder voedingsstoffen uit het bloed krijgen en verbindingen tussen cellen beschadigd raken.

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.