De inname van energie en voedingsstoffen in Nederland

Resultaten van de Nederlandse voedselconsumptiepeiling 2019-2021.
De Nationale Voedselconsumptiepeiling 2019-2021 ( VCP (Voedselconsumptiepeiling)) geeft inzicht in wat, waar en wanneer Nederlanders eten en drinken. Dit rapport gaat in op de hoeveelheid energie en voedingsstoffen die mensen binnenkrijgen. De resultaten van ruim 3500 kinderen en volwassenen zijn vergeleken met de eerdere peilingen in 2007-2010 en 2012-2016. Hierbij is onderscheid gemaakt naar verschillende leeftijdsgroepen en geslacht.

Het blijkt dat inwoners van Nederland de laatste jaren gemiddeld minder suiker en zout en meer vezels binnenkrijgen dan bij de vorige peiling in 2012-2016. Wel krijgen mensen nog te veel zout en te weinig vezel binnen. Ook drinken mensen, vooral mannen, minder alcohol. De gevonden ontwikkelingen zijn gunstig voor de gezondheid. Aangezien minder suiker en meer vezel in eten en drinken kan helpen om overgewicht en chronische ziekten te voorkomen. Minder zout is belangrijk voor een goede bloeddruk.

Daarnaast krijgen alle leeftijdsgroepen meer vitamine D binnen. Ouderen in de leeftijd van 70-79 jaar krijgen nog steeds vaak te weinig van deze vitamine binnen. Voor hen is het belangrijk om het advies om vitamine D-supplementen te slikken, beter op te volgen. Genoeg vitamine D in combinatie met voldoende calcium maakt de kans op botbreuken kleiner.

Lees hier het volledige artikel.