Tape op je rug, naalden in je oor of levende pissebed doorslikken: ‘Laat je niet misleiden!’
Een levende pissebed doorslikken. Of elke dag een lepeltje honing van bijen uit je omgeving. Een Kenacort-spuit. Maar vooral geen chocola. Fabels en feiten in de hel die hooikoorts heet.
En hoe kijkt internist-allergoloog Rolf Ossekoppele van het ZGT er tegenaan?
Om gek van te worden. Een loopneus, zoveel proesten, geïrriteerde ogen, benauwd. En dan ook nog die vermoeidheid. Hooikoorts. Een allergie voor stuifmeel van bomen, planten en gras dat met de wind meewaait. Soms al vanaf januari tot ver in de zomer. Je staat niet alleen: anderhalf miljoen Nederlanders hebben er last van. Er circuleren veel middeltjes en methodes om hooikoorts te lijf te gaan. Van medicijnen op recept en therapieën, tot kruidengeneesmiddelen en ‘als-niks-meer-werkt-probeer-je-dit’-middeltjes.
Via je huisarts
De huisarts kan je een anti-allergiemedicijn voorschrijven, een zogenoemde antihistaminicum: tablet (bijvoorbeeld cetirizine), neusspray of oogdruppels. Of je koopt deze zelf. Al dan niet gecombineerd met oogdruppels en een neusspray met een allergie-ontstekingsremmer. De arts schrijft soms een prednisonkuur voor als al deze middelen niet werken en de klachten heel ernstig zijn. Een enkele huisarts zet ook spuiten, Kenacort. Is familie van prednison en eigenlijk tegen ontstoken gewrichten, pezen of slijmbeurzen.
Lees hier het volledige artikel.