De heilzame werking van licht

Door licht bloeien we op – wij mensen net zo goed als een roos of een azalea. Licht kan ook worden ingezet bij de -behandeling van zieke mensen.

In Leiden werken Sylvestre Bonnet en Esther Habers, elk in hun eigen vakgebied, aan nieuwe toepassingen van licht in een klinische context.

Psycholoog Esther Habers: lichttherapie bij reumatoïde artritis
Mensen met reumatoïde artritis ervaren vaak grote vermoeidheid. Er zijn tegenwoordig voor veel -patiënten goede medicijnen tegen de gewrichtsklachten, maar de vermoeidheid blijft. Slapen en uitrusten helpen niet, deze mensen staan moe op en gaan moe naar bed. Soms wordt cognitieve gedragstherapie toe-gepast, dit kan wat verbetering geven.

Voor ons onderzoek benaderen wij dit probleem vanuit een nieuwe invalshoek, we onderzoeken wat licht kan doen voor deze groep. Patiënten met reumatoïde artritis gaan vaak vroeg slapen en worden gemiddeld ook heel vroeg wakker. Hun biologische klok lijkt vervroegd afgesteld te zijn; mogelijk heeft hun vermoeidheid hiermee te maken.

Hormoon melatonine
Bij ons 24-uurs ritme speelt het hormoon melatonine een belangrijke rol als boodschapperstof. Als het donker wordt, begint het lichaam melatonine te produceren. Er zijn aanwijzingen dat mensen met reumatoïde artritis te vroeg in de avond melatonine aanmaken. Wij onderzoeken nu of die melatonineproductie vertraagd kan worden met behulp van lichttherapie.

Lees hier het volledige artikel.