Wanneer is sporten niet meer gezond? Onderzoekers van Amsterdam UMC willen weten wat de bovengrens is van gezond sporten in een studie bij mannen die voor de eerste keer een marathon lopen, in dit geval de Amsterdam Marathon. Zodra de lopers over de finish komen, krijgen ze een MRI scan van het hart. Hoe houdt dit orgaan zich na zo’n extreme inspanning?
Uit een eerdere kleine studie in 2017 met marathonlopers is gebleken dat de wedstrijd van ruim 42 kilometer sporen nalaat in de hartspier. Maar niet bij iedereen en niet altijd. Vooral bij minder getrainde atleten lijkt dit vaker op te treden, al zijn de data erg beperkt. Ook is niet duidelijk of het gaat om onherstelbare hartschade of een tijdelijke verandering.
“We willen de grenzen van gezond sporten beter onderzoeken”, vertelt cardioloog Harald Jorstad en hoofdonderzoeker van deze studie. “De ondergrens van gezond bewegen is bekend. Dat is twee tot drie uur beweging per week, verspreid over een aantal dagen. Maar als patiënten ons vragen wat ze maximaal mogen bewegen, weten we het antwoord niet. Waar wordt veel sporten, té veel? Ook de bovengrens doet ertoe. Want bij extreme inspanning kan er in de hartspier littekenweefsel ontstaan, waardoor een hartritmestoornis kan optreden.”
Lees hier het volledige artikel.