Onderzoek met krachtige MRI-scanner biedt nieuwe inzichten bij tinnitus. Tijdens de Tinnitus Week, die gisteren begon en duurt tot en met 10 februari 2020, is er extra aandacht voor de aandoening waarbij patiënten continu last hebben van oorsuizen.
Met nieuwe technieken begrijpen onderzoekers steeds meer van deze klachten. Zo hebben onderzoekers van het Maastricht UMC+ recent ontdekt dat specifieke hersenstructuren bij mensen met tinnitus anders lijken samen te werken dan bij mensen zonder oorsuizen. Goede voorlichting blijft essentieel voor preventie en behandeling.
Na een concert of een druk feest komt het wel eens voor: een piep of gesuis in de oren. Vaak gaat dat vanzelf weer over, gebeurt dat echter niet dan spreken we van tinnitus. Het is een aandoening waar zo’n 1,5 miljoen Nederlanders last van hebben. Bij een kleine groep mensen (3 tot 5 procent) zijn de klachten ernstig en leiden ze tot frustratie, onrust, slaapproblemen, en soms ook tot angstige gevoelens, depressieve klachten of het vermijden van sociale contacten. Wat een eenvoudige klacht lijkt (‘een piep in mijn oor’), is dus eigenlijk een complex probleem.
Lees hier het volledige artikel.