De belangrijke rol van familie en mantelzorg bij het herstel van hartpatiënten

Familieleden van hartpatiënten willen hun naaste graag ondersteunen bij het herstel en de kans op nieuwe hartklachten verkleinen. Maar: ze weten vaak niet hoe. ‘Is het veilig als mijn man weer gaat sporten, of moet hij nog voorzichtig zijn?’

Op dit soort vragen krijgen partners en andere familieleden binnenkort antwoord in de Family Box van het LUMC.

“Een hartinfarct maakt veel indruk op het hele gezin”, zegt Veronica Janssen, associate professor en psycholoog Hartziekten. “Soms is het de partner die 112 heeft gebeld. Die zegt: ‘Ik heb het allemaal gezien. Mijn man was buiten bewustzijn en ik dacht dat hij doodging.’ De partner schrikt nog steeds ’s nachts wakker en denkt: ademt hij nog? Maar zelden wordt aan partners gevraagd: ‘Hé, hoe gaat het eigenlijk met jou?’ De focus ligt voornamelijk op de patiënt. Partners vinden vaak dat ze niet voldoende worden geïnformeerd over hoe ze moeten handelen, bijvoorbeeld als hun man thuis een te hoge bloeddruk meet.”

Patiënten met een chronische aandoening zoals een hartziekte verblijven meestal maar kort in het ziekenhuis. Ze zijn het overgrote deel van de tijd thuis. Toch richten zorgverleners zich nu voornamelijk op de patiënt en niet op het thuisfront. Volgens Janssen verdient de impact van een hartinfarct op de familie en andere informele zorgverleners meer aandacht. “Het is niet alleen emotioneel zwaar. De mantelzorger in een gezin moet opeens naast zijn eigen baan in zijn eentje een huishouden runnen, de kinderen naar school brengen en ook nog eens de partner naar de revalidatie brengen.”

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.