Het afgelopen jaar is er veel gebeurd in het dementieonderzoek. Dementie is een ongelofelijk complexe hersenziekte. Onderzoek draagt bij aan meer kennis en begrip van de ziekte en brengt ons dichter bij een wereld waarin dementie te voorkomen of te behandelen is. Het is tijd om terug te blikken op de belangrijkste gebeurtenissen uit het onderzoeksveld van afgelopen jaar.
- Resultaten medicijnen tegen alzheimer.
Je kunt er niet omheen: alzheimermedicijnen zijn veel in het nieuws geweest afgelopen jaar. Eerst waren er resultaten van Aducanumab en later in het jaar van Lecanemab. Beide medicijnen kunnen alzheimer enigszins afremmen. Het effect is echter beperkt, met soms kans op ernstige bijwerkingen. Op dit moment zijn het vooral hoopvolle resultaten voor de wetenschap. Het levert kennis op die hopelijk zal leiden tot steeds effectievere behandeling. Aducanumab komt niet in Nederland op de markt. Voor Lecanemab is dat onzeker. Als het in Europa wordt goedgekeurd, komt het op zijn vroegst op kleine schaal in 2025 beschikbaar voor mensen in een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer - Ontwikkeling bloedtesten voor betere diagnostiek.
Een vroege diagnose is van groot belang, zeker als er medicijnen of behandelingen komen. Bloedtesten kunnen dan een belangrijke rol in het diagnosetraject gaan spelen. Verschillende onderzoekers vinden steeds meer eiwitten in het bloed die de ziekte kunnen vaststellen. Bloed afnemen is snel, makkelijk en goedkoop. In het huidige diagnosetraject, zonder dat er medicijnen beschikbaar zijn, is de rol van bloedtesten beperkt. Mede daarom zijn bloedtesten op dit moment nog niet beschikbaar bij de huisarts, maar worden ze voor wetenschappelijk onderzoek al wel bij enkele geheugenklinieken in de praktijk getest.
Lees hier het volledige artikel.