Darmonderzoek

Een darmonderzoek of colonoscopie is een inwendig kijkonderzoek van de dikke darm. Hiermee kan men bepaalde klachten onderzoeken, zoals stoelgangproblemen, anale bloedingen of aanhoudende buikpijn. Ook als er een vermoeden is van darmkanker voert men dit onderzoek uit. Tijdens een colonoscopie controleert men op ontstekingen, poliepen en andere afwijkingen.

Bevolkingsonderzoek darmkanker
Het vroegtijdig opsporen van dikkedarmkanker doet men via een bevolkingsonderzoek. Dikkedarmkanker ontwikkelt zich namelijk langzaam. Het duurt gemiddeld tien jaar alvorens een poliep – een uitstulping in de wand van de dikke darm – een kwaadaardig gezwel wordt. Hierdoor kan dikkedarmkanker in veel gevallen vroegtijdig worden opgespoord, vaak zelfs nog vóór er echt sprake is van kanker.

Het onderzoek richt zich tot mensen tussen 50 en 74 jaar. Je krijgt dan met de post een stoelgangtest opgestuurd. Het stoelgangstaal dat je bij jezelf afneemt stuur je op naar het labo dat vervolgens jouw staal onderzoekt op de aanwezigheid van (onzichtbaar) bloed.

Binnen de veertien dagen ontvang je het resultaat. Is dat resultaat afwijkend, dan zal je huisarts je verwijzen naar een specialist voor een kijkonderzoek van de darm (coloscopie).

Lees hier het volledige artikel.